Koktajle owocowe

Wykonanie koktajlu
Wykonanie koktajlu nie jest ani trudne, ani pracochłonne – przy odrobinie wprawy nie pochłania więcej czasu, jak trzy minuty. Cały proces jest rozłożony na trzy kroki:

Krok pierwszy: Do młynka do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej:
1.   niełuskanych pestek dyni,
2.   niełuskanych pestek słonecznika,
3.   siemienia lnianego.
Następnie całość mielemy na drobny proszek.  

Krok drugi: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), dodajemy miód oraz owoce. Całość miksujemy około minuty, aż mikser będzie wydawał jednostajny dźwięk świadczący o uzyskaniu jednolitej papki.

Krok trzeci: Na koniec dolewamy taką ilość wody, by uzyskać 250 - 300 ml napoju, i przez kilkanaście sekund miksujemy do uzyskania klarownego płynu.

Po zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), więc koktajl należy wypić stosunkowo szybko – w ciągu powiedzmy kwadransa od jego przyrządzenia.

Krok pierwszy
Pestki dyni, słonecznika i siemię lniane są bazą koktajlu błonnikowego, decydującą o jego właściwościach, więc powinny się w nim znaleźć. Niemniej jednak ich ilość możemy dość dowolnie zmieniać, kierując się efektami, jakie chcemy uzyskać po wdrożeniu koktajlu, a także reakcją organizmu po jego wypiciu. Gdy na przykład mamy problemy z zaparciami, do koktajlu dajemy dwie łyżki siemienia lnianego i po pół łyżki pestek dyni i słonecznika, gdy zaś naszym problemem są zbyt rzadkie stolce – postępujemy na odwrót, tj. do koktajlu dajemy dwie łyżki pestek dyni i po pół łyżki siemienia lnianego i pestek słonecznika.

Oprócz trzech składników podstawowych, do koktajlu można dodać jeszcze jeden – czwarty składnik wymagający zmielenia. Choć wybór jest tutaj duży, to jednak w pierwszym kroku nie dodajemy więcej składników, niż cztery. Najczęściej do koktajlu dodaje się nasiona ostropestu plamistego albo orzechy – laskowe lub włoskie.

Ostropest plamisty
Nasiona ostropestu plamistego zawierają około 5% sylimaryny, z której wytwarzany jest bardzo skuteczny w leczeniu chorób wątroby Sylimarol. Sylimaryna wykazuje niezwykły wpływ na funkcjonowanie wątroby – odtruwające, przeciwzapalne, a także stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek. Chroni wątrobę przed negatywnym wpływem wielu trucizn, m.in.: alkoholu, pestycydów, a nawet muchomora sromotnikowego. Oprócz sylimaryny, żywe, zachowujące zdolność kiełkowania nasiona ostropestu plamistego zawierają także ważne dla naszego zdrowia substancje czynne – aminy biogenne, kwas stearynowy i palmitynowy.

W kroku pierwszym dodajemy jedną łyżeczkę do herbaty nasion ostropestu i w chorobach wątroby wypijamy codziennie trzy takie koktajle. Zalecane jest wypijanie jednego koktajlu dziennie profilaktycznie w początkowym okresie wdrożenia Mikstury oczyszczającej, gdy, w wyniku rozpoczęcia procesu samooczyszczania organizmu, do krwiobiegu trafiają substancje toksyczne w ilościach mogących nadmiernie obciążyć wątrobę.

Orzechy
Dla naszych przodków myśliwych-zbieraczy orzechy stanowiły bardzo ważny element pożywienia. Można je łatwo przechowywać, a zawartość olejów, białek, minerałów i witamin stawia je wysoko w hierarchii żywności najlepiej przyswajalnej dla organizmu ludzkiego. Orzechy zawierają spore ilości olejów nienasyconych, dobrze przyswajalne białka, duże ilości witaminy E oraz kwasu foliowego, a także wielkie bogactwo minerałów w postaci organicznych soli, m.in.: magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo, selen i wapń.

Orzechy powinny być w nieuszkodzonych skorupkach. Obieramy je tuż przed wykonaniem koktajlu, do którego dodajemy dwa orzechy włoskie albo pięć laskowych.

Krok drugi
Koktajle słodzimy kierując się własnym zmysłem smaku. Koktajl jako całość zawiera dostateczną ilość substancji potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, więc do jego posłodzenia, zamiast miodu, spokojnie możemy użyć cukru, bez obawy, że jest to produkt oczyszczony z wartościowych substancji odżywczych, gdyż takowe zawiera koktajl jako całość. Można także użyć jednocześnie miodu i cukru, w dowolnych proporcjach.

Odpowiednio posłodzony koktajl  zaspokaja ochotę na słodycze, więc może być wykorzystany w kuracji odwykowej osób uzależnionych od słodyczy.

Miód i cukier do słodzenia koktajlu można z powodzeniem zastąpić suszonymi rodzynkami, figami oraz daktylami. Jeśli dodajemy słodkie owoce, to koktajlu w ogóle nie musimy słodzić. Nie słodzimy także koktajlów warzywnych.

Chorzy na cukrzycę powinni zrezygnować ze słodzenia koktajlu cukrem i miodem, natomiast suszone rodzynki, figi i daktyle, a także słodkie owoce, powinni stosować w niewielkich ilościach.

Ilość owoców nie musi być ściśle odmierzona, ale nie powinno być ich zbyt dużo, bowiem koktajl powinno się pić, a nie jeść. Toteż zalecana ilość owoców dodanych do koktajlu powinna być mniej więcej wielkości kurzego jajka.

Do każdego koktajlu dodajemy resztki obranej i wyciśniętej cytryny pozostałej po wykonaniu Mikstury oczyszczającej.

Koktajle mogą być wykonywane z owoców albo warzyw, mogą być także mieszane. Najlepsze są świeże owoce sezonowe – czereśnie, wiśnie, truskawki, jabłka, gruszki, śliwki, borówki, maliny, porzeczki, agrest, poziomki, jeżyny, arbuzy, winogrona. Poza sezonem, w okresie zimowym, dobre są owoce łatwe do przechowywania – jabłka, gruszki, a z importowanych – banany, ananasy.

Do koktajlów warzywnych najlepsze są świeże warzywa sezonowe – pomidory, papryka, ogórki, dynia, a także wszelkie warzywa okopowe – czerwone buraki, marchew, czarna rzepa, seler. Warzywa okopowe nadają się także do koktajlów wykonywanych w okresie zimowym.

Ważne jest przygotowanie owoców i warzyw przed zastosowaniem w koktajlu. Oto trzy najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przygotowując koktajl błonnikowy:
1.   Z owoców pestkowych, przed włożeniem do blendera, należy usunąć pestki.
2.   Z owoców takich jak jabłka czy gruszki nie usuwamy pestek ani komory nasiennej.
3.   Owoców i warzyw nie obieramy ze skórki, lecz dokładnie myjemy i wycieramy.

Z reguły koktajlów warzywnych nie słodzimy, lecz solimy do smaku. Jako dodatek do koktajlów warzywnych doskonale nadaje się nać pietruszki i selera.

Krok trzeci
Do wypełnienia koktajlu do wymaganej pojemności 250 - 300 ml możemy użyć nie tylko wody, ale także śmietany. Zwłaszcza koktajle warzywne są wyśmienite, gdy użyjemy do ich wypełnienia śmietanę i do smaku dodamy nieco soli i pieprzu. Także koktajle z dodatkiem poziomek, truskawek, borówek, jeżyn i malin mają doskonały smak, jeśli do ich wypełnienia użyjemy śmietany i posłodzimy. Te koktajle, wraz z białym pieczywem, grubo posmarowanym masłem, mogą stanowić samodzielny posiłek.

Autor: Józef Słonecki


Przepis 1
Krok drugi: kawałek arbuza i kawałek banana.
Krok trzeci: do wypełnienia koktajlu używamy samej wody, ale jeśli ktoś lubi, może na końcu dołożyć 1-2 łyżki śmietany; jest tak słodki, że nie wymaga dosładzania.

Przepis 2
Krok drugi: kawałek arbuza i kawałek gruszki.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 3
Krok drugi: kawałek banana i kawałek gruszki, cienki plasterek imbiru.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 4
Krok drugi: kawałek banana i kawałek dyni, pół łyżeczki miodu lub kilka rodzynek, szczypta cynamonu lub 2-3 ziarenka anyżu (dodane w kroku pierwszym).
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 5
Krok drugi: kawałek jabłka i kawałek gruszki, pół łyżeczki miodu, szczypta cynamonu i 1-2 goździki (dodane w kroku pierwszym).
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 6
Krok drugi: kawałek banana i kawałek brzoskwini.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 7
Krok drugi: kawałek dyni i kawałek gruszki, pół łyżeczki miodu, anyżek lub cynamon, jak w przepisie 4.
Krok trzeci: jak w przepisie 1.

Przepis 8
Krok drugi: czarne jagody, łyżka miodu; po sezonie, jeśli mamy jagody zasypane cukrem i pasteryzowane w słoiczkach, możemy je wykorzystać do koktajlu, dodając w razie potrzeby miód do smaku.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami śmietany.

Przepis 9
Krok drugi: truskawki, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami śmietany.

Przepis 10
Krok drugi: maliny, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami śmietany.

Przepis 11
Krok drugi: poziomki, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami śmietany.

Przepis 12
Krok drugi: jeżyny, łyżka miodu - do tego zestawu możemy dodać kawałek arbuza.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami śmietany.

Przepis 13
W kroku pierwszym do ziaren dodajemy 1-2 łyżki maku.
Krok drugi: 2 daktyle, łyżka rodzynek, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami słodkiej śmietanki.

Przepis 14
W kroku pierwszym po zmieleniu ziaren dodajemy 4 włoskie orzechy.
Krok drugi: kawałek dyni, 2 daktyle, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami słodkiej śmietanki.

Przepis 15
Krok drugi: kawałek grejpfruta, łyżka rodzynek, łyżeczka miodu.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 żółtkami.

Przepis 16
Krok drugi: kawałek banana i kawałek pomarańczy.
Krok trzeci: koktajl robimy z wodą, a następnie dopełniamy 2 łyżkami słodkiej śmietanki.

Autor: Grażyna Majewska

Masz spostrzeżenia i uwagi dotyczące artykułu? Podyskutuj na forum!