Dieta podczas karmienia piersią

Większość posiłków w okresie karmienia piersią powinna być ciepła, gotowana i podawana regularnie. Zapotrzebowanie w tym czasie na słodkie jest naturalne, ponieważ to smak słodki wpływa pozytywnie na laktację oraz jest sygnałem wzywającym nas do wzmocnienia naszej śledziony i żołądka. Oczywiście należy wzmacniać nasz organizm po ciąży i porodzie przez naturalną słodycz pochodzącą z warzyw, owoców (jabłka, gruszki), delikatnych kasz (np. jaglanej), nasion (słonecznik, siemię lniane, obrane migdały), owoców suszonych, głównie rodzynek, słodzików (w niewielkich ilościach syropu klonowego, miodu), olei tłoczonych na zimno.

Odpowiednia kompozycja potraw zaspokaja zapotrzebowanie na słodkie, wzmacnia nasz organizm i pozwala oseskowi na swobodne dojrzewanie układu pokarmowego (bez wzdęć i kolek). 

Należy unikać surowych warzyw i owoców (dotyczy okresu połogu), produktów zawierających gluten, białego cukru, białego ryżu, nabiału (szczególnie tego przetworzonego!), przypraw zawierających glutaminian sodu, wszelkich sztucznych dodatków smakowych.

Można stosować naturalne świeże i suszone zioła, przyprawy takie jak kardamon, goździki, majeranek, tymianek, kolendra, kurkuma, cynamon (ostrożnie), kminek, pieprz, imbir, kozieradka (ostrożnie), koperek, anyż. Należy uważać na produkty fermentowane ze względu na ich ściągające działanie, mogące ograniczyć ilość matczynego pokarmu. Pokarm ograniczyć może również nadmiar smaku kwaśnego, bądź gorzkiego. Można używać masła sprawdzonego pochodzenia oraz jaj, jednak w niewielkich ilościach.

Przepisy: http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=23841.msg165592#msg165592

Autor: Monika Opyd Deka