Poniżej sprawdzone zalecenia na czas ciąży. Każdą wiedzę warto jednak łączyć z intuicją. Nie ma lepszego sposobu na zdrowie, jak odczytywanie sygnałów płynących z naszego ciała i wnętrza oraz podążanie za nimi. Nie można ułożyć jadłospisu na każdy dzień nie widząc osoby i środowiska w którym przebywa. Można jedynie wskazać właściwy kierunek. Jednak to do niej należy odpowiednie komponowanie i dobieranie posiłków. Uczymy się wówczas siebie, swoich potrzeb. W czasie ciąży również potrzeb naszego dziecka. Wszelkich zmian diety należy dokonywać ostrożnie obserwując reakcje organizmu:
- Większość posilków przed poczeciem i w czasie ciaży powinna być ciepła, gotowana, spożywana regularnie. Dania powinny być delikatne, neutralne łagodnie słodkie (naturalna słodycz) w smaku. Bardzo pomaga jedzenie pełnowartościowych zbóż, warzyw i owoców w formie gotowanych bądź duszonych posiłków.
- Należy za pomocą diety wzmacniać układ pokarmowy.
- Należy używać produktów nieprzetworzonych, unikać konserwantów i dodatków chemicznych.
- Zwracać uwagę by dania były dopasowane do pory roku.
- Jeść dostateczną ilość zielonych warzyw, ze względu na zapotrzebowanie na kwas foliowy i magnez.
- Unikać produktów nadmiernie wysuszających typu czarna herbata, kawa, zawierających kofeinę (kofeina nadmiernie stymuluje układ nerwowy dziecka i wypłukuje magnez).
- Przyprawy stosować umiarkowanie, dbać o delikatność pożywienia.
- Pić najlepiej wodę, korzystnie wypływają też niektóre zioła wzmacniające organizm.
- Warto ograniczyć, a nawet wyeliminować nabiał, ze względu na jego wychładzające śluzo-twórcze działanie. Unikać pasteryzowanych produktów ponieważ nadmiernie obciążają organizm i przyczyniają się do usuwania z organizmu witamin, między innymi B9 oraz wypłukiwania wapnia.
- Każda kobieta powinna ograniczyć w tym czasie gluten, a koniecznie zrezygnować z niepełnowartościowych produktów spożywczych (makarony, biała mąka, biały ryż).
- Godne polecenia jest proso (kasza jaglana), kasza gryczana, wszelkie odmiany brązowego ryżu, kasza kukurydziana (o ile mamy jej sprawdzone źródło, najlepiej nie GMO).
- Używać naturalnych i pełnowartościowych słodzików: miodu, suszonego na słońcu soku z trzciny cukrowej, syropu klonowego (zboża gotować na owocowych sokach np. z ciemnych winogron lub malin).
- Przy zachciankach na słodycze sporządzamy naturalne przekąski z suszonych owoców, orzechów.
- Zwracać uwagę na tłuszcze, używać pełnowartościowych, nierafinowanych i urozmaiconych tłuszczów. Zapewniają nam ciepło, wzmacniają ścianki komórek, ochraniają tkankę nerwową i mózgową, nadają sprężystości skórze, stanowią składnik hormonów i prostaglandyn sprawiają, że potrawy są smaczniejsze.
- I najważniejsze - jeść spokojnie, z zadowoleniem, komponować dania tak, by czuć radość z ich tworzenia i konsumowania.
- Jeżeli używamy mięsa należy dbać, aby nie pochodziło z hodowli przemysłowych. Mięso zawiera wysoką ilość białka. Codzienne jego spożycie w czasie ciąży w połączeniu z nabiałem może być nadmierną konsumpcją białka i obciążyć naszą wątrobę oraz nerki.
- Jeżeli spożywamy np. rośliny strączkowe należy zawsze łączyć je ze zbożami pełnowartościowymi np. zupa z czerwonej fasoli z kaszą gryczaną, zupa z soczewicy lub dal z ryżem itp.
- Unikać złości, lęku i smutku. Cieszyć się. Mieć czas dla siebie i dziecka. Odczuwać swoje ciało. Dać sobie czas, wyjątkowy czas, czas głębokich doświadczeń.
Autor: Monika Opyd Deka