Do nieemaliowanego garnka wsypać ½ kg soli i mocno ją podgrzać. Następnie gorącą sól wsypać do lnianego lub bawełnianego woreczka, który należy uszyć na kształt rękawa, zaszytego z jednego końca.
Wypełniony solą woreczek zawiązać. W miejscu, na które zamierzamy położyć okład, należy podłożyć gruby ręcznik złożony w taki sposób, by tworzył cztery warstwy (ochroni to nas przed poparzeniem się). Następnie, w miarę stygnięcia soli, usuwamy po jednej warstwie ręcznika, by w końcu, gdy sól już dostatecznie wystygnie, położyć woreczek z solą bezpośrednio na skórze. Tę samą sól można użyć wielokrotnie.
Głównym wskazaniem do zastosowania okładów z gorącej soli są bóle brzucha i zapalenia pęcherza.
Okłady z gorącej soli są również skutecznym sposobem na wyleczenie bólów krzyżowych oraz uciążliwego marznięcia w stopy. W tym przypadku należy woreczek z gorącą solą położyć na tapczanie, na nim ręcznik, a następnie położyć się tak, by solą nagrzewać kość krzyżową.
Autor: Józef Słonecki